Om Peckas

Framtidens mat smakar bättre!

Fisk så färsk och välsmakande att den serveras på prisbelönta krogar. Småtomater så förföriskt söta att du gärna äter dem som godis. Och allt producerat miljövänligt utan bekämpningsmedel, hormoner och antibiotika. Oavsett om du väljer med huvudet eller smaklökarna så är Peckas ett toppalternativ.

Vi har vant oss vid att storskalig produktion ofta innebär mycket volym men ganska lite smak och kvalitet. Och att den “rationella” produktionen ofta är både miljöbelastande och behöver bekämpningsmedel och antibiotika för att fungera. Men det behöver inte vara så. Peckas kretsloppsbaserade odling bevisar att grönsakerna från det stora växthuset kan smaka lika bra som om du skördade dem direkt ur ditt eget trädgårdsland.
En anledning är att vi är mycket noga i valet av grödor. En annan är att vi faktiskt är nästan hemodlade, eller i alla fall väldigt närodlade.

Från vår anläggning i Härnösand i Höga kusten levererar vi sedan 2018 fisk och grönsaker till butiker framförallt i Västernorrlands län. I många fall ligger våra grönsaker i disken på livsmedelsaffären samma dag som de plockades, medan många av grönsakerna i samma disk ofta har färdats nedkylda i många dagar innan de når butiken. Kort väg från planta till grönsaksdisk – det gör massor för smaken!
Vår unika metod för kretsloppsbaserad odling, smart akvaponi, innebär dessutom att verksamheten är miljövänlig och att det vi odlar är sunt för konsumenten. För oss är det absolut nödvändigt. Peckas vill visa vägen till framtidens mat, och då får produktionen inte bara handla om volym. Hos oss odlas fisk och grönsaker på ett hållbart sätt i ett slutet system. Inga bekämpningsmedel används och verksamheten genererar inga utsläpp som orsakar övergödning eller annan skada på naturen. Vattenförbrukningen är minimal i och med att odlingssystemet är slutet och vi arbetar hårt för att minimera vår energianvändning.

Kretsloppsodlingen innebär att det näringsrika vattnet som laxen simmar i ger näring till tomatplantorna, som i sin tur renar vattnet i fiskbassängen. Det enda som tillförs är fiskfoder och minimala mängder vatten. Ett kilo foder ger ett kilo fisk, och 10-12 kilo grönsaker – klimatsmart, resurseffektivt och helt fritt från utsläpp.

Företagspresentation

20 år med Peckas

Vår tomathistoria börjar i Härnösand för drygt 20 år sedan och inte med grönsaker utan med fisk. När Pecka Nygård såg de miljöproblem hans fiskodling i havet skapade började han försök med att odla fisk på land.

I stora fisktankar med fisk renades vattnet naturligt i växtbäddar med tomater som fick sin näring från fiskvattnet. Resultatet blev friska fiskar, renare hav och underbart goda tomater. Utifrån Peckas erfarenheter odlas nu grönsaker i Europas största kretsloppsodling i Härnösand.
I anläggningen arbetar vi ständigt för att utveckla odlingsmetoden och vi har adderat ny teknik som machine learning och artificiell intelligens för att skapa ett system som gör allt från att övervakar alla processer till att optimera tillväxten och beräkna skörden. Men principen för odlingen är fortfarande densamma som den Pecka Nygård utvecklade för regnbåge i fisktankar och tomater i växtbäddar i ett slutet kretsloppssystem. Pecka Nygård finns fortfarande med i företaget som delägare och specialist.