Kretsloppsodling

Kretsloppsodling är bra för miljön, bra för människan och ger bra produkter – samtidigt som den använder ytterst små resurser jämfört med traditionell odling.

Peckas naturodlingar, odlar tillsammans med naturen och våra två viktigaste medarbetare är fiskarna i våra bassänger, grönsaksplantorna i våra växthus och humlor. Genom att samarbeta med naturen kan vi skörda naturligt smakrika tomater och fånga dagsfärsk fisk – året runt. Dessutom är allt som produceras helt fritt från bekämpningsmedel och producerat av 100 procent grön energi.

En fiskbassäng och ett växthus är grunden i framtidens klimatsmarta livsmedelsindustri. Det näringsrika vattnet som fiskarna simmar i förs över till en grusbädd med grönsaksplantor. Där tas näringen upp av plantorna samtidigt som grusbädden renar vattnet. Därefter syresätts det renade vattnet innan det återförs till fiskbassängen. Så går kretsloppet runt – varje dag, hela året. Det enda som regelbundet tillförs är fiskfoder och minimala mängder vatten för att kompensera för det som dunstar och tas upp av tomatplantorna.

Möt våra viktigaste medarbetare

Hos Peckas odlar vi tillsammans med naturen.
Våra två viktigaste medarbetare är fiskar och humlor.

Fiskarna som växer i våra bassänger, ger grönsakerna i växthusen näring och får tillbaka rent vatten av tomaterna. I vår stora kretsloppsodling surrar det även av humlor som bor i våra 12 humlebon. Humlorna pollinerar blommorna vilket är en förutsättning för att grönsakerna ska bli till.